MERSİN BAROSU 3 ARALIK ENGELLİLER HAFTASINDA BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

MERSİN BAROSU 3 ARALIK ENGELLİLER HAFTASINDA BASIN AÇIKLAMASI YAPTI
Yayınlama: 03.12.2024
A+
A-

Değerli Basın Mensupları, Kamuoyu ve saygıdeğer meslektaşlarımız;

Birleşmiş Milletler, engellilerin topluma kazandırılması ve insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması amacıyla 1992 yılında aldığı bir kararla, 3 Aralık gününü ‘Uluslararası Engelliler Günü’ olarak ilan etmiştir.

Ülkemizde engelli hakları yasal dayanaklarını BM Engelli Hakları Sözleşmesi’nden, Anayasa ve 5378 Sayılı Engelliler Hakkında Kanun, bağlı yönetmelik ve düzenlemelerden almaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünya nüfusunun yaklaşık %15’i engellidir. Ülkemiz de ise bu konuda yapılan net bir çalışma olmamakla birlikte resmi olmayan verilere göre ülkemizde yaşayan 9 milyon engelli birey bulunmaktadır  ve bu gün 3 Aralık Dünya Engelliler günü olarak engelli bireylerin haklarına dikkat çekmek, yaşam koşullarını iyileştirmek ve toplumsal farkındalığı artırmak için önemli bir fırsattır.

Her birey, eşit haklara ve fırsatlara sahip olmalıdır. Ancak maalesef, engelli bireyler günlük yaşamda eğitim, sağlık, istihdam ve sosyal hayata katılım gibi birçok alanda çeşitli engellerle karşılaşmaktadır. Bizler, bu engelleri aşmak ve engelsiz bir dünya yaratmak için toplumsal dayanışmayı artırmalıyız.

 Unutmayalım ki, her sağlıklı birey birer engelli adayıdır.

Bu destur ülkemizin merkezi ve yerel yönetimleri başta olmak üzere tüm yönetim organizasyonlarında benimsenmeli ve bunun üzerine bir hayat kurgulanmalı, başta sağlık, rehabilitasyon,  toplumsal destek, eğitim ve istihdama erişimleri ve başarılı olmaları için onlara fırsat yaratmalı ve mevut yaşamın buna göre düzenlenmesi gerekmektedir. Fakat Milyonlarca engelli eğitim, sağlık ve erişilebilirlik gibi yaşamsal haklara ulaşamamakta, ülkemizde ise merkezi bütçenin sadece ve sadece yüzde 1,6’sı engellilere yönelik çalışmalara tahsis edilmektedir. Ayrılan bütçenin en büyük azınlık olarak tabir edilen engelli bireylerin ve ailelerinin toplam nüfus içerisindeki varlığı ve erişilebilirlik için yapılması gereken çalışmalar ile orantısız olduğu net olarak gözükmektedir.

İlaveten  bu paralelde; bizler bugün özellikle engelli bireylerin sorunlarından ayrı olarak ele alamayacağımız engelli meslektaşlarımızın sorunlarına da dikkat çekmek istiyoruz.  Engelli avukatların yaşamakta oldukları önemli sorunlardan başında engelli bireylere yönelik yargılar ve tutumlar ile fiziksel çevrenin engelli bireyler için yaşanılabilir ve erişebilir olmaması olarak ifade edebiliriz. Maalesef adliye binalarında dahi engelli avukatların mesleklerini diğer meslektaşlarıyla eşit koşullarda icra edebilmelerine olanak tanınmaktadır.

Genel olarak engelli bireylerin yaşam kalitesini yükseltmek için:

  • Her şeyden önce toplumsal farkındalık çalışmaları arttırılarak  ön yargılar yıkılmalı, kapsayıcı bir toplum bilinci geliştirilmelidir.
  • Erişilebilirlik standartları eksiksiz uygulanmalı, toplu taşıma, kamu binaları ve dijital platformlar herkes için erişilebilir hale getirilmelidir.
  • Eğitim olanakları genişletilmeli, engelli bireylerin nitelikli eğitime erişimi sağlanmalıdır.
  • İstihdam fırsatları artırılmalı, işyerlerinde eşit fırsatlar ve çalışma koşulları sunulmalıdır.

Bizler, herkesin insan onuruna yaraşır bir yaşam sürebilmesi için çaba göstermeye devam edeceğiz. Unutmayalım ki engeller, sadece farkındalık ve dayanışma ile aşılabilir.

Bu vesileyle, 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde Mersin Barosu Engelli Hakları Komisyonu olarak “Eşit Hayat Hakkı” mücadelesi verdiğimiz engelli tüm vatandaşlarımız ile engelli meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu beyan ederek onların Dünya Engelliler Günü’nü kutluyor, daha adil ve kapsayıcı bir gelecek için el ele vermeye davet ediyoruz.

 Mersin Barosu Engelli Hakları Komisyonu Başkanı

                              Av. Nurullah Yıldız

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.